Svetlo je klamár vs. mám chuť na kofolu.

autor:: noah samuel

rubrika:: haluze/blbosti

Exupéry raz povedal, že rajom nie je pozerať sa vo vzťahu jeden na druhého, ale pozerať sa jedným smerom. Podľa mňa sú obe možnosti prehnilo patetické, pretože nie je pár, ktorý by do seba zapadal, ako malé čiastočky puzzle. Dokonale.

Napadlo ma, že si vymyslím fiktívnu postavu chlapca, trebárs z Afganistanu. Zelenookého chlapca. Ten by mohol byť výnimkou, spolu s dievčatkom z titulnej strany National Geographic. Mohlo by ich to teda hypoteticky predurčovať na to, aby boli výnimoční, aby sa odlišovali od stáda vôkol, ale ...

Nič na tomto svete - fyzickom, či duševnom nie je zákonité. Jediná celkom jasná vec je existencia protikladov. Noc a deň. Svetlo a tma. Let a pád. Narodenie, smrť.
Avšak ľudia vždy cítili potrebu vymýšľať legendy. Vždy sa našiel ferdo mravec, ktorý cítil potrebu mudrovať a hlásať svoje pravdy.
No a ako to súvisí so mnou, s Vami?
Každý z nás sa ocitol v situácií, kedy sa jeho život ocitol v určitom bode, ktorý nebol bežný. Narodenie prvého dieťaťa. Predčasná ejakulácia. Rozpory vo viere. Pochybovanie o sebe. Strata snenia. Celulitída. Pivné brucho. Strata partnera, strácanie seba. Starnutie. Hlúpnutie. Život samotný ...

Dokáže však niekto z Vás, s presvedčením podobným tomu, že:

- narodenie prvého dieťaťa je životný zlom.
- predčasná ejakulácia je prevažne psychická autosugescia s rôznymi príčinami.
- rozpory vo viere patria k životu.
- pochybuje o sebe každý.
- stráca sny len ten, čo to dopustí.
- celulitída je už raz realita.
- pivné brucho má len pivár.
- stráca partnera ten, čo nedokáže odpustiť sebe samému, a seba stráca ten, čo to dokázal neskoro.
- starne každý, a krásny zostáva len ten, čo starnutiu nebráni.
- hlúpneme a múdrieme všetci bez časovej priamky.
- život je krásny.

zostať stáť, bez záchvevu čeliť realite, postaviť sa pravde, bojovať ak je za čo?

Raz sa mi narodí krásna dcéra, bude to zlom a ja sa k nemu postavím ako pripravený človek.
Predčasne ejakuluje občas každý muž. Ak sa to stáva často, treba sa obzrieť za príčinami, navštíviť lekára, prebudiť v partnerke/partnerovi záujem riešiť to, nie dôvod na to, aby sa obzeral/a iným smerom.
Viera je niečo, čo buď máš alebo to vždy podvedome budeš hľadať.
Pochybujem o sebe často. Som človek. Robím zázraky, budujem, ničím, milujem, nenávidím, odpúšťam. A vždy budem nespokojný, pretože absolútna spokojnosť je relatívna.
Častejšie si sny nepamätám, ako pamätám, to však neznamená, že nesnívam. Človek bez snov nie je živá bytosť.
Celulitídu môže mať aj muž.
Pijem pivo, ale pivný pupok si nezaobstarám.
Stratil som priateľky, no nikdy nestratím toho, koho stratiť nedokážem. Strácať niekoho je ako neveriť, že snívame. Stratiť môžem rozum, ale nikdy nestratím človeka, ktorého milujem, pretože ten je nestratiteľný. Nenahraditeľný. Večný.
Starnem. Mám 25 a vraj vyzerám na 30. Nevadí mi to. Ja naozaj chcem, aby bolo v mojej tvári vidno každý vzlet a pád. Každý dobrý skutok a každé odbočenie z cesty.
Hlúpnem. Veľa vecí zabúdam. Múdriem a na veľa vecí si spomínam.
Život je krásny. Taký krásny ...

V jeden sychravý podvečer spadla z neba hviezda. Krátko letela rozhnevanou oblohou, stihla sa odzraviť zasnúbeným mrakom a padla rovno do dlaní mužovi, ktorý čakal na niečo celkom iné. Vložil ju do deravého vrecka a cestou na cintorín, kde chcel položiť kvet na svoj hrob ju vytratil. Hviezda pomaly zhasínala. Krátko pred jej vyhasnutím, zachránil jej poslanie rozdávať úsmev, padajúci list z neďalekého javora. Ukryl ju pred kvapkami dažďa, dotykmi vetra, nepriazňou sveta. Prikryl ju svojím drsným neforemným telom a hviezda nezanikla a čaká na každom mieste, práve tam, kde ju nečakáme, čaká tam na každého z nás.


A ak milujeme, nie je predsa čo riešiť.







/.ex abrupto/

napísanísané:: 19.6.2008

prečítalo:: 1312 ludí