Toto je pre teba a pre všetkých

autor:: HarLequine

rubrika:: poviedky

Zdravím všetkých autorov. Nebudem písať nádejných, pretože každý kto tvorí nejakú tú nádej má.

Čo sa týka tvorby tak som bol vždy skeptik. Niežeby som si myslel, že inzercia (tak mi to často pripadá) prác na internete je zbytočná, ale nie je dostatočne vyselektovaná od toho množstva sračiek ktorými je internet presýtený. Dobré kúsky sa často utopia v záplave zbytočných hlúpostí a „umeleckej“ tvorby, ktorá sa tvorí len preto, že niekto si zmyslel, že od dnešného dňa bude „umelcom“. Preto som sa od začiatku pokúšal prehrýzť až k vydavateľstvám. Skončil som pri jednom – je to vydavateľstvo teplých letných dní, s ktorým už dlhšiu dobu komunikujem. Je to fajn, ale vekový rozdiel a hlavne ten myšlienkový je občas moc silný a názory na jednotlivé moje práce sa líšia. Pani šéfredaktorke sa páčia veci, ktoré ja považujem za slabšie a naopak. Ľudia sa asi nikdy nezhodnú na všetkom, ale verím ,že pracovať s osobami, ktoré sú mi názorovo bližšie je určite príjemnejšie. Preto som sa pred časom rozhodol, že peniaze, ktoré zarobím, investujem do zbierky a pokúsim sa hravou formou o editoring. Áno antológia – 9 autorov a 3 poviedky od každého zvlášť. Sú dve možnosť ako pripraviť antológiu. Prvá svedčí už ostrieľanému editorovi – ten má tematickú predstavu o antológii a jednoducho poprosí autorov, ktorí by mu do nej pasovali o texty. Tí súhlasia (jedná sa predsa o známeho editora) a stačí im len pár otázok o tom, že vedľa akých mien sa objaví to ich. Táto možnosť padá, pretože okrem prípravy vlastnej zbierky nemám s editoringom skúsenosť žiadnu. Bodka.

Druhá možnosť je riskantnejšia, dobrodružnejšia, ale verím, že aj zábavnejšia. A to vytvoriť antológiu od prvého do posledného písmena spoločne s autormi, ktorí ZATIAĽ nie sú známi, ale majú ambíciu (a schopnosti – to je celkom podstatné)niečo na literárnom bojovom poli dokázať. Áno bojovom. Nenarodili sme sa v moc priaznivom čase. Literatúra stráca význam a kniha býva občas chápaná len ako možný darček a podobne... Kupujú sa hlavne knihy, ktoré sú umiestnené v prvej časti kníhkupectiev pod hlavičkou BESTSELLER. Veľa autorov skrátka len píše a ani nevie o tom, že pracujú na niečom, čo ich preslávi. Iní píšu účelovo. Ale pred dvoma dňami som bol veľmi milo prekvapený keď sa tesne pred vchodom v spomínanej sekcii objavil Charles Bukowski. Ako by sa asi zatváril, keby videl svoje knihy preložené do smiešneho jazyka v peknom, čistom a veľkom obchodnom dome tak ďaleko od jeho mnohých pôsobísk a toľko rokov po smrti.

 Chcel som vás len navnadiť a teraz späť k téme. Tematicky sa okliešťovať nikto nemusí – mám síce radšej drobné zamyslenia s prvkami mystiky, ale môže tam byť čistá realita, alebo aj psychopatologické vízie. Rozsah –každá vec by mala prekročiť aspoň 1 stranu A4 (o veľkosti fontu sa snáď rozprávať nemusíme). Jedinou podmienkou zostáva to, aby to nebolo písané na silu a zbytočne umelecky preexponovane. Teraz nechcem robiť separé, ale rád by som sa s dotyčnými ľuďmi aj osobne stretol – som z BA (netreba to brať ako diskrimináciu – podstatná je možnosť dostaviť sa a nie lokalita). Ľudí, ktorí majú záujem prosím len o to, aby svoj text (ktorý by tam mal podľa nich byť označili ešte v nadpise kódom – 9 ) pre lepšiu orientáciu. Bolo by fajn, keby sa zvyšok osadenstva k daným prácam úprimne a kriticky vyjadroval – nie len: „nepáčilo sa mi“ a podobné stupídnosti. Budem na to brať ohľad, ale posledné slovo si rád ponechám ja. Takže zbierka, deväť autorov a 27 poviedok.

V. Kestler
(HarLequine)

Otázky, straty a nálezy: v.kestler87@gmail.com

napísanísané:: 6.2.2008

prečítalo:: 1316 ludí