Dievča s lízatkom

autor:: Michal Abaffy

rubrika:: poviedky

V slnečný deň stojím na autobusovej stanici a čakám na spoj. O dve nástupištia ďalej zbadám malé dievčatko. Môže mať tak sedem rokov s nevinnou pehavou tvárou a blond vlasmi upravenými do dvoch uzlov. Oblečené má typické detské krikľavé šaty. V ruke drží lízatko, ktoré líže a nevšíma si okolitý svet, nakoľko ju momentálne vôbec netrápi.
Ako k tomu lízatku prišla? uvažujem. Radšej zamietnime možnosť, že ho dostala od nejakého neznámeho za pohlavné zneužitie a dúfajme, že svet ešte nie je celkom skazený. Pravdepodobne ho má od milujúcich rodičov, či starých rodičov.
Zrazu zbadá, že ju pozorujem a obdarí ma nedôverčivým skúmavým pohľadom. Usmejem sa na ňu, ona odvracia hlavu a viac ju nezaujímam.
Prichádza mi autobus. Vezmem príručnú batožinu, vyjdem po schodoch, zaplatím za cestovný lístok a sadnem si na voľné miesto pri okne. Šofér vozidla zatvára dvere a pohýname sa preč.
Cez okno sledujem malé dievčatko na nástupišti. Slnko svieti do jej anjelskej tváre, takže trochu prižmuruje oči a svoju pozornosť na chvíľku venuje odchádzajúcemu spoju. Potom sa vracia k lízaniu lízatka a ďalej úspešne ignoruje zvyšok sveta.

napísanísané:: 16.1.2007

prečítalo:: 1127 ludí