Ako na diskety...

autor:: Hafík

rubrika:: haluze/blbosti

Ako zaobchádzať s disketami
1) Nikdy nenechávajte diskety v počítači. Informácie môžu z diskety vyprchať a spôsobiť koróziu vnútorných častí počítača. Radšej ich vždy vyberte, pozorne skontrolujte a odložte ich na bezpečné miesto, napríklad do kvetináča.

2) Diskety čistite vždy raz za týždeň mokrou handrou a raz za mesiac ich navoskujte. Kovové mikroskopické čiastočky sa dajú odstrániť magnetom. Pomaly ním prejdite po povrchu diskety. Pokiaľ sa vám ani takto nepodarí disketu vyčistit, skúste ju umyť vlažnou vodou a mydlom, prípadne pieskovým práškom. Pri voskovaní dbajte na to, aby bol povrch diskety dokonale hladký, podstatne tak urýchlite čítanie diskety.

3) Diskety skladajte iba v prípade, že sa do jednotky nezmestia. Nikdy z nej nerobte lietadielka alebo lodičky. Ak máte len veľkú disketu a malú jednotku, disketu ohnite tak, aby se do počítača zmestila. Disketa sa najlepšie skladá v polovici, tam kde je kovový stred.

4) Nikdy nevkladajte disketu do počítača hore nohami! Dáta by mohli vypadnúť a poškodiť jemnú mechaniku. Okrem toho je veľmi problematické takéto dáta pozbierať a dať na disketu. Ak sa vám to ale stane, opatrne pozbieraje kúsky dát pinzetou a dajte späť na disketu(pozri bod 11).

5) Diskety nie je možné zálohovať tak, že ich okopírujete na kopírke. Ak potrebujete vytvoriť záložné kópie, jednoducho vsuňte do disketovej jednotky dve diskety. Kedykoľvek potom budete zálohovať dokument, jeho obsah sa zapíše na obe vložené diskety.

6) Diskety sa nesmú vkladať ani vyberať, pokiaľ na disketovej jednotke svieti alebo bliká zelená kontrolka. Porušenie tohoto pravidla má za následok zásadné poškodenie a niekedy dokonca zmazanie uložených dát. Občas sa môže stať, že sa systém tzv. "zavesí" a zelená kontrolka bliká neustále. Pokiaľ narazíte na tento problém, budete pravdepodobne musieť do "zaveseného" počítača vhodiť niekoľko mincí, než sa mechaniky otvoria.

7) Ak je už disketa plná a vy potrebujete viac pamäti, existuje riešenie. Iba disketou niekoľkokrát silne zatrepte a dáta sa zrazia dokopy- uvoľní sa miesto. Odborníci tento postup nazývajú "data compression". Nesmiete ale zabudnúť prelepiť všetky otvory na obale diskety vodotesnou lepiacou páskou, aby ste uchovali nahromadené dáta nepoškodené.

8) Prístupovú rýchlosť k diskete môžete podstatne zvýšiť tým, že do obalu diskety vystriháte viac otvorov. Zvýšením počtu styčných plôch sa čítacia mechanika stane oveľa efektívnejšia.

9) Diskety môžu byť v najhoršom prípade používané ako podložky pod pivo, ale musia byť pred tým dôkladne navoskované (pozri bod 2). Proti ostatným agresívnym nápojom(napr. čaj) nie je povrch diskety vôbec odolný a aj jedna kvapka dokáže napáchať škody nedozierneho rozsahu.

10) Pri úprave dokumentu nikdy nepoužívajte nožnice alebo lepidlo, lebo dáta sú na magnetickom nosiči uložené príliž husto, aby ich ľudské oko dokázalo rozlíšiť. Môže sa vám stať, že sa časť jedného dokumentu dostane doprostred dokumentu úplne iného. Pokiaľ však vlastníte elektrónový mikroskop, môžete na úpravu používať žiletku alebo zmizík. Fixky iba čierne, alkoholové s priemerom viac ako štyri centimetre.

11)Ak dávate na novú disketu dokumenty po prvý raz, alebo vraciate vypadnuté dokumenty, môžete výnimočne použiť sekundové lepidlo. Každý kúsok dokumentu podlepte kartónom, aby mali údaje na diskete väčšiu stabilitu.

12) Disketu pravidelne ošetrujte postrekom proti hmyzu, aby ste odstránili prípadné muchy.

13) Niekedy disketová mechanika disketu nenačíta. V tomto prípade treba pristúpiť k ručnému načítaniu kružidlom, nožom alebo iným ostrým predmetom.

Autor nezodpovedá za prípadné škody sposobené nesprávnou manipuláciou
s disketami.

napísanísané:: 10.11.2003

prečítalo:: 1779 ludí