Telesná,matika, etika

autor:: hamandeggs[hemendex]

rubrika:: poviedky

Tibérius kopol z celej sily do volejbalky. „20:21 pre vás,“ povedala rezignovane telocvikárka. „Mňa to nebaví. Veď oni vôbec nevedia hrať volejbal! Sa na to môžem vysrať!“ „Prečo si nešiel na športovú školu?“ „Na to som príliš sprostý.“ „Nie si sprostý, ale lenivý.“ Ešte osem minút telesnej a tým pádom aj veľmi úbohého volejbalu.
Krátkych desať minút prestávky plne stačí k navštíveniu bufetárky a následnému skonzumovaniu pochybného vajcového šalátu. Už iba dve hodiny. Matematika a etika. Som zvedavá, akú „myšlienku na dnes“ nám povie matikárka. Minule to bolo stručné, výstižné a veľmi praktické do života: „Nefilozofujem.“ Asi naozaj bude mať kontakt s vesmírom, ako tvrdí. Ako by ju mohli napadnúť takéto životné pravdy, na ktoré mnohí z nás neprídu ani po dlhom a rušnom živote? Dnes som sa opäť naučila niečo, čo zmenilo môj postoj k veci. „ Klebety sa šíria geometrickou postupnosťou.“ Už mi stačí zistiť len čo je „geometrická postupnosť.“ Mám síce pomerne rozvinutú fantáziu, ale na rozdiel od profesorky nedisponujem schopnosťou komunikovať s vesmírom.
Etika. Hráme nejakú hru na princípe Stoličiek, kde ten, ktorý nemá miesto musí povedať: „Nech si presadnú tí, ktorí majú súrodenca.“ Nastane hromadné presúvanie a on si musí uloviť stoličku. Potom ukazujeme fotky našich rodín a hovoríme o nich. Buď nám etikárka chce ukázať ako to bude vyzerať na stretávke o dvadsať rokov, alebo sa chce dopátrať, koho z nás doma týrajú.
Konečne domov. Musím sa ponáhľať. Treba sa učiť na zajtra.

napísanísané:: 11.1.2006

prečítalo:: 1246 ludí